9 Sfaturi ca sa prelungesti viata masinii tale

9 Sfaturi ca sa prelungesti viata masinii tale

 

Investitia intr-un automobil personal se doreste a fi una pe termen lung

Putini sunt cei care isi permit sa isi cumpere o alta masina in fiecare an. De aceea, orice posesor auto va dori si va incerca sa prelungeasca viata masinii tale. Nu este nimic dificil: intotdeauna este mai usor sa previi aparitia problemelor decat sa incerci sa le dregi atunci cand apar.

Cum sa prelungesti durata de viata a masinii tale?

Pentru fiecare obiect creat de mana omului exista intotdeauna cateva recomandari pentru o buna intretinere si pentru prelungirea duratei de viata a acestora. Si, cu cat ingrijesti mai bine autovehiculul personal, cu atat va dura mai mult si va avea nevoie de mai putine reparatii.

  1.     Citeste manualul de utilizare si respecta instructiunile oferite de producator.

Indiferent de tipul masinii, indiferent ca este noua sau second hand, este recomandat ca inaintede toate sa citesti recomandarile de intretinere de la producatori pentru a putea urma programul de intretinere si a evita, astfel, aparitia unor probleme ale componentelor masinii de la caroserie la suspensie si sistem de racire.

  1.     Evita drumurile scurte daca nu sunt absolut necesare.

Daca drumurile pe care le ai de facut pe distante scurte nu sunt foarte provocatoare sau foarte dificile, evita sa scoti masina din parcare: calatoriile scurte pot scurta durata de viata a tobei de esapament prin faptul ca sistemul de evacuare va face condens si nu va fi suficient timp incat acesta sa se evapore. Astfel, pot aparea acumulari de apa, rugina, acumulari de particule ce vor infunda orificiile tobei si alte asemenea probleme ale sistemului de esapament.

  1.     Verifica periodic nivelul lichidelor necesare functionarii tuturor functiilor masinii.

Diferitele tipuri de lichide trebuie schimbate fie la un anumit numar de kilometri, fie cand sunt, pur si simplu, pe terminate, in functie de recomandarile producatorului. In general, lichidul de transmisie trebuie schimbat la aprox. 25.000 de km parcursi, in timp ce lichidul de racire a motorului, uleiul de servodirectie si lichidul de frana pot fi schimbate dupa ce masina a rulat peste 50.000 km.

  1.     Schimba la timp uleiul de motor.

Uleiul de motor are un rol foarte important in cat rezista un motor pe benzina. De fapt, indiferent de tipul motorului, schimbarea uleiului de motor este esentiala pentru prelungirea vietii motorului. Acesta se schimba fie cand se aprinde martorul de ulei din bord, fie dupa aprox. 10.000 de km parcursi. Nivelul uleiului de motor se verifica atunci cand masina este in repaos sau o data pe saptamana (ori la doua saptamani, in functie de cat de mult te deplasezi cu masina). In plus, mai bine dai banii pe uleiul de motor pentru a prelungi cat rezista un motor pe benzina decat sa investesti o suma considerabila in repararea sau inlocuirea motorului.

  1.     Schimba filtrele in mod regulat.

Este important sa schimbi la timp filtrele pentru ca, atunci cand acestea sunt imbacsite, consumul masinii creste, iar piesele auto se deterioreaza mai repede. Este recomandat ca dupa 10.000 de km sa schimbi filtrul de ulei si, la fiecare 25.000 de km parcursi, sa inlocuiesti filtrul de polen si filtrul de aer al motorului.

  1.     Verifica presiunea din anvelope.

In momentul in care circuli cu masina si anvelopele nu mai sunt umflate corespunzator, durata de viata a acestora scade cu 15%, odata cu durata de viata a bucselor de suspensie, iar consumul de combustibil creste.

  1.     Verifica sistemul de frana.

In primul rand, trebuie sa verifici starea placutelor de frana pentru a evita uzarea excesiva a acestora. In al doilea rand, trebuie sa te asiguri ca schimbi placutele de frana inainte ca starea defectuoasa a acestora sa duca la deteriorarea discurilor de frana si a etrierelor.

  1.     Pastreaza masina curata!

Este important sa speli masina in mod regulat pentru a inlatura sarea, noroiul si alte particule ce se pot depune pe diferite piese auto ale masinii tale si pot duce la deteriorarea acestora prin ruginire, supraincarcare, frictiune sporita etc.

  1.     Schimba bateria si sistemul de distributie.

La aproximativ 95.000 de km parcursi trebuie schimbata bateria si, dupa ce masina trece de 100.000 de km, este recomandat sa schimbi si cureaua de distributie. In caz contrar, acestea se vor uza excesiv si vor duce la aparitia altor probleme ale motorului si nivelul de control al autovehiculului, ceea ce iti pune in pericol siguranta in trafic.

Cum economisesti bani prin intretinerea masinii?

Cel mai bun mod de a economisi bani atunci cand ai o masina este sa te ocupi de ea si sa previi aparitia problemelor, fara sa astepti ca acestea sa apara si abia apoi sa le “tratezi”.

Apoi, este recomandat sa incerci sa faci singur unele reparatii usoare (schimbarea stergatoarelor sau a becurilor) si sa eviti reparatiile duplicat (daca ai schimbat o piesa auto dintre cele care exista in pereche, schimb-o si pe cealalta a carei durata de viata nu este cu mult mai mare, pentru a plati o singura data mana de lucru).

O alta recomandare despre cum economisesti bani prin intretinerea masinii este sa gasesti un service auto rentabil, unde mesterii stiu ce fac, unde mana de lucru nu este excesiv de scumpa si preturile pentru piesele auto sunt acceptabile (mai bine este, totusi, ca pe acestea sa le achizitionezi online, pentru oferte mai bune). 

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

Avantajele inlocuirii rulmentilor pe intreaga punte

Avantajele inlocuirii rulmentilor pe intreaga punte

  • 08.02.2015
  • 1782
  • 0

Atunci cand se defecteaza ceva la rulmenti, este indicata inlocuirea acestora pe intreaga punte. Desi pare mai costisitor, aceasta actiune este…

Ce este volanta si care este scopul. Volanta simpla sau cu masa…

Ce este volanta si care este scopul. Volanta simpla sau cu masa…

  • 15.03.2016
  • 36164
  • 0

Cel mai probabil nu aveti timp sa va uitati sub capota masinii dumneavoastra pentru a vedea cum arata volanta. In urmatoarele randuri va voi…

Importanta alegerii arcurilor pentru masina ta

Importanta alegerii arcurilor pentru masina ta

  • 24.11.2015
  • 4239
  • 0

Arcurile sunt ceea ce determina inaltimea masinii tale. Cu siguranta, unora dintre voi va place sa ajustati arcurile in asa fel incat bara masinii…

Comentarii (0)

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu

ULTIMELE ARTICOLE

De ce sa alegeti uleiurile ENEOS?

De ce sa alegeti uleiurile ENEOS?

  • 24.08.2020
  • 1819
  • 1

De ce sa alegeti uleiurile ENEOS?Produsele de la ENEOS au fost concepute cu ajutorul unor solutii tehnologice revolutionare.

Sistemul de suspensie - informatii utile pentru toti…

Sistemul de suspensie - informatii utile pentru toti…

  • 24.04.2018
  • 5937
  • 0

Putin probabil ca un sofer sa se gandeasca la suspensia masinii, cu toate acestea rolul ei este crucial. Suspensia face totul pentru ca rotile sa ramana conectate la sol, contribuie la o mai buna aderenta…

Uleiul de motor - ghid util pentru incepatori

Uleiul de motor - ghid util pentru incepatori

  • 03.04.2018
  • 3056
  • 0

Uleiul de motor joaca un rol esential pentru masina ta. Fara acesta motorul nu ar functiona, deci masina nu ar merge. Este important sa fie realizata o intretinere corespunzatoare, asadar schimbarea regulata…

DATE FIRMA

A.T.U. LEADER AUTO SRL
RO33541371
J40/10185/2014

Valea Lunga 54-56
(in incinta Cooperativa Arta Lemnului)
061508 Bucuresti

SUPORT CLIENTI

Procesare comenzi:
L-V: 8:30-18:00
S: 9:00-13:00

Tel: 0759.029.292
E-mail: vanzari@autoatu.ro