Cumpararea unui autovehicul inseamna o investitie considerabila, motiv pentru care este de preferat ca acest obiect sa fie intretinut in cele mai bune conditii cu putinta prin intretinerea unor componente si inlocuirea altora. Asadar, se vor inlocui cauciucurile (daca este cazul), se verifica sistemul de franare si de directie, se efectueaza pachetul de revizie (filtre+ulei), se vor inlocui kitul de distributie si alte elemente in functie de necesitatile fiecarei masini si regimul in care aceasta este utilizata.
Distributia unei masini este o componenta care prelungeste durata de viata a motorului si este reprezentata de ansamblul pieselor care controleaza timpii de ardere ai motorului si schimbul gazelor din cilindri.
In general, distributia este alcatuita din curea dintata de antrenare, rola de ghidare si rola intinzatoare; in unele cazuri, kitul de distributie cuprinde si pompa de apa.
Exista doua tipuri de distributie, pe curea si pe lant, ultima fiind mai durabila in timp. Schimbarea kitului de distributie este o operatiune costisitoare. In afara de distributia propriu-zisa, exista si alte componente, precum curelele de transmisie si accesoriile, care trebuie inlocuite odata cu kitul de distributie.
Una dintre marile preocupari ale detinatorilor de autovehicule este la cat se schimba kitul de distributie. Ori, daca motorul functioneaza pe motorina, la cat se schimba distributia la Diesel? La cat timp? La cati kilometri parcursi? Se tine cont de recomandarile producatorilor ori ba?
Intr-un final, este alegerea fiecarui posesor de masina cat de multa grija are de autoturismul sau daca alege piese originale ori pur si simplu piese compatibile pentru a le inlocui pe cele uzate si perioada la care aduce aceste modificari masinii.
Recomandat este, insa, ca distributia sa fie schimbata preventiv, pentru a proteja motorul: in cazul unui grad avansat de uzura, cureaua sau lantul se pot rupe; daca lantul sau cureaua se rup, supapele raman deschise, pistoanele se vor lovi de supape si, in functie de cat de repede este detectata defectiunea, se poate ajunge chiar si la inlocuirea intregului motor.
Producatorii sustin ca distributia trebuie schimbata la un anumit numar de kilometri si ca timpul conteaza mai putin. Intervalul la care distributia trebuie schimbata depinde de tipul kitului de distributie ales: pentru distributia pe curea este recomandat ca aceasta sa fie schimbata la aproximativ 60.000 de kilometri parcursi, insa durata de viata a distributiei pe lant poate varia intre 180.000 si 400.000 de kilometri.
Distributia trebuie schimbata fie din cauza trecerii timpului (calitatea materialelor scade in timp, chiar daca autovehiculul nu este folosit), fie din cauza uzurii ansamblului de componente care alcatuieste un kit de distributie.
De la producator la producator, timpul estimat ca fiind optim pentru o schimbare de distributie poate fi diferit. De exemplu, pentru schimbarea distributiei la Logan, este mai importanta distanta parcursa cu autoturismul decat timpul propriu-zis - la motoarele Renault este ideal ca distributia sa fie schimbata la aproximativ 60000 de kilometri parcursi si, daca este necesara depasirea acestei limite, kitul de distributie trebuie inlocuit cat mai repede cu putinta.
Totusi, este bine ca diagnosticarea mecanismului de distributie sa fie realizata periodic, pentru a evita eventualele probleme. In cazul unei evaluari a randamentului mecanismului de distributie, sunt analizate starea lantului de distributie, a rolei de intindere, forma si dimensiunile camelor si pinioanelor, jocul dintre supapa si culbutor, precum si zgomotele emise de mecanismul de distributie.
De asemenea, este bine de stiut ca se recomanda comandarea pieselor de schimb necesare de la un magazin online de piese auto cum este autoatu.ro, deoarece este dovedit ca magazinele online au preturi mai accesibile decat service-urile auto. Iar pentru asamblarea pieselor achizitionate puteti apela cu incredere la profesionistii echipei Autoatu.
Cel mai probabil nu aveti timp sa va uitati sub capota masinii dumneavoastra pentru a vedea cum arata volanta. In urmatoarele randuri va voi…
Sistemele de tractare Bosal sunt sisteme de cea mai buna calitate, reusind sa satisfaca cele mai recente directive legale si tehnice ale CE.…
Ori de cate ori mergi la service din cauza unei defectiuni ajungi sa te intrebi ce tip de piese auto sa cumperi – piese originale sau piese…
Lasa un comentariu