Categorii produse

Cand se schimba kit-ul de distributie?

Cand se schimba kit-ul de distributie?

Cumpararea unui autovehicul inseamna o investitie considerabila, motiv pentru care este de preferat ca acest obiect sa fie intretinut in cele mai bune conditii cu putinta prin intretinerea unor componente si inlocuirea altora. Asadar, se vor inlocui cauciucurile (daca este cazul), se verifica sistemul de franare si de directie, se efectueaza pachetul de revizie (filtre+ulei), se vor inlocui kitul de distributie si alte elemente in functie de necesitatile fiecarei masini si regimul in care aceasta este utilizata.

Ce este distributia la o masina?;

 

Distributia unei masini este o componenta care prelungeste durata de viata a motorului si este reprezentata de ansamblul pieselor care controleaza timpii de ardere ai motorului si schimbul gazelor din cilindri.

 

In general, distributia este alcatuita din curea dintata de antrenare, rola de ghidare si rola intinzatoare; in unele cazuri, kitul de distributie cuprinde si pompa de apa.

 

Distributia poate fi de doua feluri: distributie pe curea si distributie pe lant, aceasta din urma fiind mai rar intalnita, dar mai rezistenta.

La cat timp se schimba kitul de distributie

Una dintre marile preocupari ale detinatorilor de autovehicule este la cat se schimba kitul de distributie. Ori, daca motorul functioneaza pe motorina, la cat se schimba distributia la Diesel? La cat timp? La cati kilometri parcursi? Se tine cont de recomandarile producatorilor ori ba?

 

Intr-un final, este alegerea fiecarui posesor de masina cat de multa grija are de autoturismul sau daca alege piese originale ori pur si simplu piese compatibile pentru a le inlocui pe cele uzate si perioada la care aduce aceste modificari masinii.

 

Recomandat  este, insa, ca distributia sa fie schimbata preventiv, pentru a proteja motorul: in cazul unui grad avansat de uzura, cureaua sau lantul se pot rupe; daca lantul sau cureaua se rup, supapele raman deschise, pistoanele se vor lovi de supape si, in functie de cat de repede este detectata defectiunea, se poate ajunge chiar si la inlocuirea intregului motor. 

 

Producatorii sustin ca distributia trebuie schimbata la un anumit numar de kilometri si ca timpul conteaza mai putin. Intervalul la care distributia trebuie schimbata depinde de tipul kitului de distributie ales: pentru distributia pe curea este recomandat ca aceasta sa fie schimbata la aproximativ 60.000 de kilometri parcursi, insa durata de viata a distributiei pe lant poate varia intre 180.000 si 400.000 de kilometri.

Prevenirea problemelor - evaluare si diagnostic

 

Distributia trebuie schimbata fie din cauza trecerii timpului (calitatea materialelor scade in timp, chiar daca autovehiculul nu este folosit), fie din cauza uzurii ansamblului de componente care alcatuieste un kit de distributie.

 

De la producator la producator, timpul estimat ca fiind optim pentru o schimbare de distributie poate fi diferit. De exemplu, pentru schimbarea distributiei la Logan, este mai importanta distanta parcursa cu autoturismul decat timpul propriu-zis - la motoarele Renault este ideal ca distributia sa fie schimbata la aproximativ 60000 de kilometri parcursi si, daca este necesara depasirea acestei limite, kitul de distributie trebuie inlocuit cat mai repede cu putinta.

 

Totusi, este bine ca diagnosticarea mecanismului de distributie sa fie realizata periodic, pentru a evita eventualele probleme. In cazul unei evaluari a randamentului mecanismului de distributie, sunt analizate starea lantului de distributie, a rolei de intindere, forma si dimensiunile camelor si pinioanelor, jocul dintre supapa si culbutor, precum si zgomotele emise de mecanismul de distributie.

 

De asemenea, este bine de stiut ca se recomanda comandarea pieselor de schimb necesare de la un magazin online de piese auto cum este autoatu.ro, deoarece este dovedit ca magazinele online au preturi mai accesibile decat service-urile auto. Iar pentru asamblarea pieselor achizitionate puteti apela cu incredere la profesionistii echipei Autoatu. 

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Echipeaza-ti masina cu noile kituri de distributie de la ContiTech
  Ce trebuie sa stii despre Kiturile de distributie cu pompa de apa de la ContiTech Atunci cand trebuie sa inlocuiesti o piesa la o masina, calitatea…
  Ce trebuie sa stii despre sistemul de distributie al masinii
  Distributia masinii reprezinta un sistem auxiliar al motoarelor cu ardere interna. Componentele unui kit de distributie au rolul de a umple…
  Cum alegi un magazin de piese auto
  Indiferent de tipul de autoturism ales, toti posesorii de masina au nevoie la un moment dat de piese auto de schimb. Trebuie stiut ca fiecare…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu