Categorii produse

Ce sunt debitmetrele si cum functioneaza

Ce sunt debitmetrele si cum functioneaza

Motoarele cu ardere interna folosite pentru automobile functioneaza folosind un amestec stoichiometric, format din aer si combustibil. Acest amestec este reglat cu  ajutorul unor senzori ce se monteaza in circuitul de admisie al motorului. Debitmetrele, sau senzorii de masa de aer sunt esentiale atat in functionarea motoarelor pe benzina cat si a celor diesel.

 

Cum functioneaza senzorii de masa de aer?

Motoarele termice cu ardere interna pot folosi doua tipuri de senzori pentru a determina cantitatea de aer: unul pentru masa de aer (MAF-Mass Air Flow Sensor) si altul pentru presiunea de aer (MAP-Manifold Absolute Pressure).

Senzorul de masa de aer(debitmetrul) are rolul de a masura cantitatea de aer care patrunde in cilindri, in timp ce senzorul MAP este responsabil cu masurarea presiunii absolute din galeria de admisie. Pentru motoarele diesel, debitmetrele stabilesc cantitatea de gaze arse ce vor fi reintroduse in cilindrii de recirculare (EGR).

In cazul motoarelor pe benzina, la actionarea pedalei de acceleratie, senzorul MAF calculeaza cantitatea de amestec de combustibil-aer necesara ce va fi pompata in injectoare, iar informatia finala este comunicata mai apoi computerului masinii.

Debitmetrele au un rol esential in functionarea motoarelor pe benzina, deoarece asigura buna functionare a catalizatorului, tocmai prin reglarea volumui de amestec stoichiometric. Atunci cand sistemul de injectoare al motorului actioneaza in bucla deschisa, informatia transmisa de senzorul de masa de aer este cruciala. Intr-un cirucuit inchis al motorului, pe langa debitmetru, in acest proces este implicata si sonda Lambda.

Care sunt simptomele unui debitmetru defect?

Un senzor de masa de aer se compune dintr-o caracasa, un conector electric, grilaj de protectie si un element sensibil. Debitmetrul se poate defecta din cauza conectorului electric, dar exista si alte cauze care ii afecteaza functionarea. Primul simptom care ar putea sa indice o defectiune la nivelul senzorului MAF este lipsa raspunsului acceleratiei dar si apasarea ingreunata a pedalei.

De asemenea, fumul negru emanat in mod excesiv in procesul de accelerare insotit de lipsa puterii motorului sunt semne care anunta ca verificarea debitmetrului este urgenta.

In cazul in care, la recomandarea speciaistilor din service-ul auto este nevoie ca aceasta componenta sa fie inlocuita, comanda debitmetre online de pe Autoatu.ro. Magazinul nostru online cuprinde in catalog piese auto ieftine dar de o calitate superioara, pentru orice marca de masina.

Siguranta masinii este siguranta ta! Echipeaza-ti masina cu piese auto online de pe Autoatu.ro!

 

 

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Rolul alternatorului si posibile defectiuni care pot aparea…
  Un alternator este un generator de energie electrica a masinii si o componenta majora a sistemului de incarcare al autovehiculului. De fiecare…
  Importanta alegerii arcurilor pentru masina ta
  Arcurile sunt ceea ce determina inaltimea masinii tale. Cu siguranta, unora dintre voi va place sa ajustati arcurile in asa fel incat bara masinii…
  Second hand sau piese auto noi? Iata de ce sa cumperi de la…
  Orice detinator de autovehicul cunoaste ca la un anumit interval de timp piesele masinii se strica si ca atare trebuie sa fie inlocuite cu componente…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu