Categorii produse

Cei mai importanti factori influentatori in alegerea uleiului de motor

Cei mai importanti factori influentatori in alegerea uleiului de motor

Dupa atata economie si dupa atatia bani pusi la saltea, ai reusit sa cumperi in sfarsit masina mult visata, la care ai aspirat de atata timp. Odata cumparata masina, trebuie sa acorzi importanta foarte mare si pieselor auto, dar si produselor universale de care are nevoie aceasta pentru intretinere si ingrijire.

 

Un produs foarte important si foarte uzual este uleiul de motor, un produs lubrifiant important si, in principal, folosit in angrenajul masinii. Desi pare un produs usor de ales, in alegerea uleiului de motor trebuie sa tii cont de niste factori importanti.

Factori decidenti in alegerea uleiului de motor 

 

Atunci cand esti in cautarea unui ulei de motor, principalul factor care pune in balanta decizia de cumparare este raportul calitate-pret. Calitatea unui ulei de motor sta in proprietatile sale chimice si fizice, dar si cele ce tin de compatibilitatea tehnica. Mai jos sunt cativa dintre principalii factori impusi de piata comerciala a produselor auto.

 

 1.        Scopul uleiului de motor

Un ulei de motor, de cele mai multe ori, se alege in functie de nevoia pe care o are masina ta. Caracteristica principala a acestui ulei este aceea de a lubrifia si de a curata rotitele motorului, astfel incat functionarea acestuia sa fie optima. Uleiul de motor poate fi de mai multe feluri, de aceea trebuie sa te asiguri ca vei alege cea mai buna solutie pentru masina ta. Uzarea pieselor metalice duce la varii defectiuni la nivelul motorului si consumului de combustibil. Asadar, atunci cand alegi un ulei de motor, opteaza pentru unul care sa ajute la intretinerea motorului si a componentelor interne ale masinii.

 

 1.        Vascozitate

Atunci cand uleiul de motor este prioritar pe lista ta de cumparaturi, fii atent la fluiditatea acestuia. In cazul uleiului de motor, indicat este sa alegi unul care nu opune rezistenta pieselor din angrenajul masinii. In acelasi timp, trebuie sa tii seama ca produsul este suficient de dens incat sa asigure ungerea si presiunea corecta  a pieselor metalice. Partea buna este ca nu trebuie sa verifici asta, pentru ca uleiurile de masina au un indice de vascozitate pe ambalaj, care este diferit in functie de temperatura.

 

 1.        Aderenta

Aderenta uleiurilor de motor sta in proprietatea acestuia de a se lipi pe suprafetele metalice. Atunci cand suprafata a doua piese metalice intra in contact, in special atunci cand motorul este oprit, uleiul trebuie sa actioneze ca o pelicula care permite pornirea cu usurinta a masinii. Acest criteriu este mai rar luat in calcul, dar este bine sa ii acorzi importanta.  

Alege modelul de ulei de motor in functie de compatibilitatea cu marca automobilului 

 

Un lucru foarte important de luat in calcul in cumpararea uleiului de motor este compatibilitatea acestuia cu tipul de masina detinut. Este de recomandat sa citesti cu atentie indicatiile din manualul automobilului, la sectiunea de specificatii de utilizare a masinii. De ce este important acest lucru? Pentru a nu avea probleme la capacitatea acestuia de a performa in aceeasi masura cu tipul de motor. Trebuie sa iei in calcul faptul ca tipul de motor diesel foloseste un anumit tip de ulei (ex. uleiul de motor Castrol Edge Turbo Diesel), precum si cel pe baza de motorina.

 

Foarte important in aceasta perioada este sa te uiti si la uleiurile recomandate pentru folosirea in timpul iernii. Multe dintre uleiuri au semnul W indicat pe cutie, acesta venind de la “winter” (n.r. iarna). Scopul acestei proprietati este de a preveni inghetarea motorului. Pe AutoAtu vei gasi o gama foarte diversa de uleiuri de motor potrivite marcii de masina pe care o ai.

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Sfaturi in alegerea uleiului potrivit pentru masina ta
  Una din functiile principale ale uleiului de masina este aceea de a lubrifia motorul. Stratul subtire de ulei actioneaza ca o bariera intre…
  Cum influenteaza uleiul de motor performanta masinii?
  Cat de important este ca uleiul sa fie schimbat in mod regulat? Cum influenteaza uleiul de motor performanta masinii? Daca neglijez sa schimb…
  10 raspunsuri pe care vrei sa le stii despre filtrul de ulei
  Cu totii ne intrebam de ce se spune ca ar fi atat de important filtrul de ulei. Chiar daca multi dintre posesorii de autoturisme si-au format…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu