Categorii produse

Cum functioneaza sistemul de aer conditionat al masinii?

Cum functioneaza sistemul de aer conditionat al masinii?

Sistemul de aer conditionat al unei masini, fie el simplu sau climatronic este cel care asigura o temperatura placuta in masina, pe timpul verii. Insa, exista confuzia cum ca aerul conditionat este responsabil si de furnizarea caldurii din masina, lucru neadevarat. De aceea, vom discuta in acest articol despre rolul si modul de functionare al sistemului AC al automobilelor.

 

In primul rand este important de mentionat faptul ca sistemul de aer conditionat furnizeaza doar aer rece, in timp ce caldura emanata pe timpul iernii in masina provine de la lichidul de racire al motorului. Astfel, sistemul AC al masinii are un rol bine stabilit; folosind freonul.

 

Care este principiul de functionare al aerului conditionat auto?

Sistemul AC al masinii este compus din doua radiatoare, prin ale caror conducte circula agentul de racire, numit freon. Acest parcurs al freonului pe conductele ce leaga cele doua radiatoare este facilitat de puterea actionata de compresor. Astfel, tot acest circuit se realizeaza etans, continuu si extrem de rapid. In prima faza, freonul trece prin compresor unde se incalzeste, din cauza presiunii foarte mari. Mai departe, agentul de racire ajunge la condensator prin conductele despre care aminteam mai sus. Aici, cu ajutorul ventilatoarelor de langa radiator, freonul se transforma in lichid. Apoi, el circula de la radiatorul motorului pana la valva de expansiune pozitionata la radiatorul  din bordul masinii, nu inainte de a fi filtrat de impuritati. Iesind din valva de racire, traseul agentului de racire continua sub forma de gaz rece, catre radiatorul care raceste efectiv temperatura din interiorul masinii.

Ce diferentiaza climatizarea automata de cea manuala?

Sistemul de aer conditionat al unei masini poate functiona automat sau manual. Cel automat, cunoscut sub numele de climatoric sau clima digitala este insa ceva mai complex si para sa aiba mai multe avantaje fata de cel manual. Ceea ce diferentiaza, de fapt, o masina ce foloseste climatronic decat una cu AC manual consta in modul in care temperatura din masina poate fi controlata si seta. In cazul unei masini dotate cu climatizare digitala, un rol important il au senzorii de temperatura, ce sunt utilizati la activarea functiei “AUTO”. In situatia in care temperatura dorita este setata manual, climatronicul va stii sa determine temperatura aerului conditionat, astfel incat sa patreze un climat optim al habitaclului.

 

Pentru ca temperaturile de vara sa nu iti creeze disconfort in timp ce conduci, verifica starea mecanismului de aer conditionat. Este posibil ca anumite piese auto pentru sistemul de climatizare sa nu functioneze corespunzator si sa fie nevoie de reparatii, fie de unele noi. Pentru ambele situatii, AutoAtu are solutii: poti achizitiona piesele auto necesare de pe site-ul nostru, iar apoi poti veni la service-ul nostru auto din Bucuresti pentru a le monta!

 

 

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Top 5 cele mai intalnite defectiuni la Skoda Fabia
  Stabilitatea este o calitate pe care orice sofer o cauta la urmatoarea sa masina. Liniile clare si elementele de design exterior placute sunt…
  Despre Metalcaucho
  Metalcaucho este o companie de piese de schimb,care a fost infiintata in 1987 si s-a impus prin piese de buna calitate, adaptate la majoritatea…
  De ce este importanta revizia masinii inainte de inghet?
  Atunci cand vine sezonul rece, ne inarmam cu haine groase si cu diferite medicamente de care depinde starea noastra de sanatate. In aceeasi…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu