Categorii produse

Cum sa alegi placutele de frana ca un profesionist

Cum sa alegi placutele de frana ca un profesionist

Majoritatea oamenilor iau de bune franele si in particular, placutele de frana. Sistemul de franare al masinii tale este mult mai important decat orice alt mecanism sau componenta, deoarece acestea previn inaintarea nedorita pe carosabil si in cazuri de urgenta, te vor opri la timpul potrivit, evitand o catastrofa.

Franele, sunt formate din multe parti individuale care functioneaza ca un tot pentru a raspunde la comenzile soferului, in asa fel incat autoturismul sa incetineasca sau sa se opreasca. Placutele de frana sunt o componenta extrem de importanta a acestui sistem si fara unele potrivite, distanta de oprire a oricarei masini este limitata. Cu siguranta nu iti doresti asta.

Principala misiune a unei placute de frana este de a crea o frictiune constanta intre placuta si franele masinii.  Acestea sunt niste discuri de metal de dimensiunea unor farfurii. Cand soferul franeaza, placuta de frana este fortata in discul de frana si acest contact creeaza destula frictiune intre cele doua suprafete pentru a aplica un impuls de incetinire pe roata. Cu cat soferul apasa mai tare pe pedala cu atat cele doua elemente intra intr-un contact mai puternic si brusc, creand o frictiune mai puternica si implicit o forta mai mare de oprire.

Placutele de frana sunt supuse unui stres urias, fiind in permanenta supuse utilizarii. Cu cat masina este sofata mai rapid cu atat tensiunea aplicata este mai mare.

Deci, care sunt tipurile de placute de frana pe care le poti gasi in acest moment pe piata?

 • Metalice

Fara niciun dubiu, acestea sunt cele mai utilizate pe masinile noastre si cele mai usor de gasit pe piata. Un amestec  unic de metale creaza placutele de frana metalice si in acest compus vei gasi cupru, fier, grafit si otel. Dupa ce mix-ul perfect a fost creat, o legatura speciala este facuta pentru a unii aceste metariale si sa creeze intr-un final, placutele de frana metalice.

Costul mic al acestor placute este un factor urias in aducerea lor pe primul loc in topul celor mai populare tipuri de placute. Acestea sunt produse la o scara larga si reprezinta un raport calitate-pret extrem de bun pentru mase. Placutele metalice sunt un conductor foarte bun de caldura si au durabilitatea necesara de opri aproape orice tip de vehicul. Probabil, singurul argument contra este ca sunt atat de dure incat pot uza prematur alte componente ale franelor, in concluzie nu sunt o alegere buna pentru masinile de curse.

 • Organice

Acum multi ani, placutele de frana erau produse dintr-o substanta numita azbest. Calitatea principala a acestui compus, este ca poate sa absoarba cantitati uriase de caldura fara sa produca disfunctionalitati. Cu multa frictiune, se creaza si multa caldura, asta facea acest element sa para o solutie perfecta. Cu toate astea, existau riscuri uriase pentru viata soferului si placutele din azbest  au fost interzise iar productia a fost oprita. Problema a fost praful care era produs de azbest si inhalat de pasageri sau sofer, creand probleme de respiratie.

In prezent, materialele din care sunt compuse placutele de frana organice, sunt sticla sau cauciucul, acestea neprezentand vreun pericol. Un alt element ce poate compune un set de placute de frana organice, este kevlarul, care fata de azbest, nu creeaza pericole.

Celalalt mare avantaj al acestor materiale alternative, este faptul ca sunt formate din substante mai fine si pliabile si implicit sunt mai silentioase decat materialele mai dure. Ideal, este sa folosesti aceste tipuri de placute pe masinile mai mici, deoarece orice masina care este condusa prea rapid sau care este prea grea, va uza aceste materiale in scurt timp.

 • Ceramica

Tineti-va portofelele in buzunar, pentru ca aceste placute de frana costa o mica avere. Desigur, pretul lor este justificat, fiind extrem de durabile, ofera o performanta foarte ridicata si sunt extrem de usoare in comparatie cu celelalte.

Placutele din ceramica se gasesc in mod normal pe masinile de curse, avantajele lor fiind potrivite pentru acest tip de masini performante.

Deci care sunt cele mai bune placute de frana? Dupa cum ati putut vedea, depinde de masina fiecaruia dintre noi. Tipul masinii, obiceiurile pe care le avem fiecare la volan, clima si alti factori externi sau interni. Incearca mai multe tipuri de placute de frana inainte sa te hotarasti care ti se potrivesc cel mai bine.

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Top 10 Piese auto care se strica cel mai des
  Indiferent de marca autovehiculului, exista elemente fara de care functionarea masinii este riscanta sau chiar imposibila si pe care va trebui…
  Piese auto necesare sistemului de rulare al masinii
  Sistemul de rulare are un rol esential atat in ceea ce priveste siguranta dar si confortul sofatului. Pe langa calitatea pneurilor care asigura…
  Cum alegi un magazin de piese auto
  Indiferent de tipul de autoturism ales, toti posesorii de masina au nevoie la un moment dat de piese auto de schimb. Trebuie stiut ca fiecare…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu