Categorii produse

Cum sa calculezi randamentul puterii arcurilor masinii tale

Cum sa calculezi randamentul puterii arcurilor masinii tale

Arcurile mecanice au fost folosite de oameni inca de la inventia arbaletei. Desi cunostintele teoretice ale calcularii randamentului puterii au fost destul de rudimentare, principiile utilitatii acestuia au fost intelese. Randamentul unui arc este definit de nivelul de stres la care arcul incepe sa se deformeze plastic, adica stresul maxim suportat de arc inainte sa revina la pozitia initiala. Mai este cunoscut si ca limita elastica sau punct de randament.

In acest articol vom discuta despre metodele de calculare a randamentului puterii al celor mai folosite arcuri mecanice. O metoda foarte folosita pentru a calcula rezistenta este supunerea unui arc la un stres care creste gradual. Cu toate astea, aceasta metoda de a calcula rezistenta, nu este viabila. Prin urmare, rezistenta arcurilor este data de caracteristicile fizice ale materialului si extrapolarea. Cele mai folosite arcuri sunt cele in forma de spirala, care sunt clasificate in urmatorul fel:

 • Arc de extensie
 • Arc de compresie
 • Arc de torsiune¬†

Calcularea rezistentei arcurilor de extensie:

Arcurile de extensie sunt create pentru a avea proprietati elastice la intindere pe lungime si sunt create sa tina unite toate componentele atasate. Un carlig care asigura pozitia lor initiala, caracterizeaza aceste arcuri. Pentru a calcula rezistenta unui arc de acest tip este ca esantionul de control al unui arc sa fie supus unei extensii partiale prin aplicarea unei forte treptate, in asa fel incat arcul este intins cu 1% pe lungime. Mentinand arcul intins constant, tensiunea este permanenta, fiind mai usoara extrapolarea rezistentei arcului. Forta se aplica sub forma de greutati, care sunt transformate in echivalenta lor ca forta prin folosirea atractiei gravitationale si componentele orizontale si verticale ale fortei. Dupa exertia fortei cunoscute, aceasta este eliminata pentru a verifica prezenta proprietatilor elastice ale arcului. In momentul in care o absenta completa a proprietatilor elastice este observata, este notat si factorii de siguranta intra in joc. Se fac mai multe experimente pentru a determina rezistenta exacta, acest lucru se face prin supunerea unui arc similar la presiune intr-o maniera precisa intre punctele de prezenta si absenta ale elasticitatii.

Calcularea rezistentei arcurilor de compresie:

Aceste arcuri sunt tot un fel de arcuri elicoidale. Fata de cum funtioneaza arcurile de extensie, acestea cand sunt compresatete, sunt setate sa aiba proprietati elastice, aceste arcuri sunt create pentru a mentine componenta atasata. Una din principalele utilitati ale acestui arc, sunt pentru a fi folosite ca amortizoare in masini. Calcularea rezistentei arcurilor de compresie se va face putin diferit fata de arcurile de extensie. Fata de arcurile de extensie, zona maxima de operare, poate fi perceputa vizual. In acest caz, forta se aplica in pasi de o sutie ai posibilei raze de actiune.

Calcularea rezistentei arcurilor de torsiune:

Fata de arcurile elicoidale mentionate mai sus, arcurile de torsiune angajeaza elasticitatea in componenta axiala a arcului pentru a crea o actiune elastica. Aceste arcuri sunt folosite la crearea clamelor de par si a capcanelor pentru soareci. Calcularea rezistentei se face asemanator cu cea a arcurilor de compresie. Gama de operare este limitata si forta aplicata este similara cu cea a arcurilor de compresie. Acest mod de calculare poate fi extins si la alte tipuri de arcuri pentru a evalua gama lor de operare. 

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Verificari recomandate la achizitia unei masini rulate
  Fara indoiala, achizitia unei masini este o decizie importanta, deoarece reprezinta o investitie financiara mare, de care beneficiile careia…
  Cat de importanta este utilizarea sondelor lambda de calitate…
  Sondele lambda de calitatea OE sunt esentiale pentru orice masina. In prezent, acestea sunt prezente pe aproape fiecare masina, in doua locuri.…
  Echipeaza-ti masina cu noile kituri de distributie de la ContiTech
  Ce trebuie sa stii despre Kiturile de distributie cu pompa de apa de la ContiTech Atunci cand trebuie sa inlocuiesti o piesa la o masina, calitatea…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu