Categorii produse

De ce se strica alternatorul

De ce se strica alternatorul

In ansamblul unui autovehicul, fiecare componenta are importanta ei, insa unele trebuie schimbate periodic, altele trebuie numai reparate. Alternatorul, de exemplu, este inima masinii, facand parte din sistemul de incarcare auto, alaturi de baterie si de regulatorul de tensiune, iar cand acesta cedeaza cel mai simplu este sa fie inlocuit.

Inainte de a alege sa inlocuiti alternatorul, puteti cere sfatul profesionistilor de la service-ul nostru auto pentru a vedea daca alternatorul poate fi reparat cu un cost redus fata de cel al unui alternator nou, fara a lua in calcul mana de lucru.

Alternatorul - componente

Identificarea pieselor componente ale masinii si analiza lor sunt primele lucruri pe care posesorul unui autovehicul ar trebui sa le faca. Fiecare conducator trebuie sa cunoasca piesele principale ale unei masini si, desigur, componentele acestora.

Alternatorul este format din carcasa alternator, rulment alternator, elice racire, pinion alternator, ax, montura rulment, rotor, regulator, diode redresare curent, perii colectoare de curent, regulator voltaj, inele colectare curent.

Alternator defect simptome

Una dintre cele mai frecvente intrebari adresate de catre posesorii de autovehicule este care sunt simptomele unui alternator defect Si, chiar asa, cum afli daca s-a stricat alternatorul?

Raspunsurile mai mult sau mai putin hazlii decupate din reclame cu pac,pac,poc! nu sunt tocmai relevante. Totusi, daca alternatorul cedeaza, masina va da cateva semne evidente ce nu pot fi interpretate gresit:

- Se aprinde lumina de avertizare din bord.

- Farurile lumineaza mai slab.

- Motorul nu mai toarce, ci maraie - sunetele sunt adesea o modalitate buna de a repera daca ceva nu merge bine.

- Lucrurile nu mai arata cum ar trebui: adesea, cand alternatorul este defect, totul apare foarte clar… sub capota: poate s-a slabit vreo curea sau s-a uzat vreuna dintre componentele alternatorului. De obicei se verifica intai daca curelele sunt intinse bine, daca prezinta crapaturi sau semne de uzura.

- Miroase a incins - de cele mai multe ori, daca alternatorul este pe duca, in zona motorului se va simti miros de cauciuc incins. Daca roata de transmisie nu functioneaza corespunzator, una dintre consecinte ar fi o presiune sporita pe curele si de aici mirosul de cauciuc incins. De asemenea, un alternator defect ar putea sa se supra incalzeasca, emanand un miros specific.

- Unele mecanisme nu mai functioneaza corect: daca oricare dintre elementele care functioneaza pe baza de curent da rateuri, s-ar putea sa fie din cauza unui alternator defect; de exemplu: deschiderea sau inchiderea geamurilor,

- Masina nu mai porneste sau reactioneaza cu incetinitorul - acest lucru e fie din cauza unui alternator defect, fie din cauza bateriei. In acest caz trebuie verificata fiecare piesa in parte pentru a vedea care dintre ele este defecta. Mai multe informatii despre cum se verifica alternatorul sunt un pic mai jos.

- Cedeaza bateria - acest lucru se poate intampla fie din cauza ca durata de viata a bateriei s-a incheiat, fie din cauza ca alternatorul nu a mai putut emite suficient curent electric pentru a incarca bateria - din nou, va trebui ca ambele piese sa fie verificate pentru a vedea care dintre ele trebuie inlocuita.

Vezi mai multe alternatoare

Verificare incarcare alternator

Cum se verifica daca alternatorul functioneaza? Este nevoie de un multimetru sau de un voltmetru si de compararea rezultatelor citite de acest aparat cu valori prestabilite.

Iata care sunt pasii pentru verificare incarcare alternator: dupa ce capota este ridicata, se identifica alternatorul si se verifica sa fie toate curelele prinse corect.

Se stabileste aparatul de masurare (voltmetru sau multimetru, dupa caz) la 20V, apoi se porneste motorul. Daca roata de transmisie si cureaua se comporta normal, urmatorul pas este conectarea clemei pozitive (cea rosie) a multimetrului la borna rosie a alternatorului, iar clema negativa (cea neagra) se va atinge de un element metalic al masinii cum ar fi un surub din acea zona sau terminalul negativ al bateriei masinii. A nu se atinge de alternator direct.

In urma contactului dintre clemele multimetrului si componentele masinii, ar trebui ca dispozitivul de masurare sa indice anumite valori.

Cati volti trebuie sa incarce alternatorul? Daca acesta functioneaza bine, afisajul multimetrului ar trebui sa indice valori cat mai apropiate de 14V (de obicei intre 13.8V si 14.2V).

Daca voltmetrul sau multimetrul indica mai mult de 15V este posibil ca regulatorul (a se vedea sectiunea “alternator - componente” de mai sus) sa fie defect.

Daca valorile indicate de aparatul de masurare sunt mai mici de 13.5V, cauzele pot fi variate: fie motorul nu este suficient de turat pentru ca alternatorul sa functioneze la randament normal (recomandat este ca motorul sa fie turat la 2000 de rotatii pe minut), fie conectorii alternatorului sunt stransi prea tare si atunci roata de transmisie si curelele nu se invart corespunzator.

Pe scurt, un alternator trebuie sa genereze aproximativ 14V pentru a incarca o baterie de masina de 12V. Daca bateria este aproape incarcata complet, alternatorul nu va mai functiona la putere maxima, motiv pentru care inainte de verificarea alternatorului trebuie verificata bateria.

Pentru a verifica bateria, trebuie oprit motorul si aprinse farurile pentru 10-15 minute, asa incat bateria sa se goleasca un pic, pentru a vedea ulterior cata putere genereaza alternatorul pentru a incarca deficitul de curent din baterie. Daca bateria este incarcata, atunci afisajul multimetrului va indica 12-13V (cand motorul nu e pornit). Daca dupa un timp indelungat de functionare a masinii afisajul este cuprins intre 13V-14V, dar dupa oprirea motorului acesta scade brusc sub 12V, atunci bateria este cea care trebuie reparata sau inlocuita.

Daca toate acestea par prea complicate pentru a fi evaluate in propriul garaj, mecanicii nostri sunt intotdeauna pregatiti pentru diagnosticarea alternatorului si recomandari de piese auto.

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Cum trebuie sa iti accesorizezi masina pentru a fi in deplina…
  Este normal sa spunem ca majoritatea oamenilor sunt in cautarea unei masini sigure inainte de toate. Majoritatea companiilor producatoare de…
  Cele mai frecvente defectiuni intalnite la Opel Corsa D
  Datorita fiabilitatii sale, Opel Corsa D este unul dintre modelele de masini aflate in topul celor preferate de catre soferi. Pe piata din Romania,…
  6 piese auto care se strica daca nu folosesti masina pentru…
  Masina este un obiect care, odata cu trecerea timpului este supus uzurii mecanice si fizice. Nu foarte multi soferi stiu ca masina se poate…

  Comentarii (1)

  Stir Pantilimon
  Stir Pantilimon

  buna imi ramine apris in bord ledu de culore rosie care indica bateria motoru ieste pornit ledu ramine aprins

  Lasa un comentariu