Categorii produse

De ce trebuie sa tii cont atunci cand montezi anvelopele de schimb?

De ce trebuie sa tii cont atunci cand montezi anvelopele de schimb?

Pentru a putea face cea mai buna alegere atunci cand montezi anvelopele de schimb, trebuie sa tii cont de 3 lucruri esentiale. Astfel, trebuie sa tii cont de dimensiunea anvelopelor, de conditiile de clima si de conditiile de utilizare.

 

Dimensiunea anvelopelor

 

Inlocuirea anvelopelor trebuie sa asigure o concordanta cu dimensiunile anvelopelor din echiparea originala. Michelin ofera o aplicatie prin care poti descoperi care este dimensiunea potrivita pentru autovehiculul tau, in cazul in care nu esti sigur daca marimea este cea potrivita. Evident, poti intotdeauna sa tii cont de sfaturile furnizorului de anvelope.

Daca doresti sa schimbi dimensiunile anvelopelor, trebuie sa stii ca aceasta actiune poate duce la o rulare mai dificila, iar deformarile solului pot fi resimtite mult mai bine. O schimbare a dimensiunilor anvelopelor poate duce si la o franare mai putin performanta, precum si la performante mai mici ale motorului. Astfel, chiar daca estetic, niste anvelope mai mari pot fi mai atragatoare, este recomandat sa pastrezi dimensiunile initiale ale acestora.

In cazul autovehiculelor 4x4, este indicat sa se pastreze seturi identice de anvelope, atat ca dimensiune, cat si ca marca si model. Recomandarile producatorului trebuie sa fie urmate de fiecare data.

 

Conditiile de clima

 

Alegerea anvelopelor trebuie sa tina cont si de clima. Acestea trebuie sa reziste la o varietate foarte mare de conditii climatice, incepand cu plaie, vant, ceata, gheata si terminand cu zapada. Toate acestea pot duce la o modificare a stilului de condus.

Indiferent de starea vremii, inainte de o calatorie lunga este bine sa verifici starea masinii si a anvelopelor.

Este bine sa tii cont de faptul ca pe timp de ploaie sau atunci cand carosabilul este umed, anvelopele au o distanta de franare mai mare iar riscul de acvaplanare este si el unul destul de serios. Daca optezi pentru anvelope de calitate, precum Michelin, distanta de franare scade destul de mult, deoarece acestea vor elimina rapid apa.

Condusul pe carosabil uscat este mult mai sigur, insa trebuie sa se acorde o atentie deosebita schimbarilor bruste sau gropilor si pietrisului, deoarece acestea pot duce la reducerea aderentei. Indiferent de clima, este bine sa verifici regulat presiunea anvelopelor, sa folosesti anvelopele potrivite pentru nevoile pe care le ai si sa ai grija la viteza.

 

Conditiile de utilizare

 

Anvelopele sunte extrem de importante, deoarece sunt cele care iau contact direct cu carosabilul. Conditiile de utilizare pot sa decida tipul de anvelopa folosit.

Anvelopele de oras, spre exemplu, trebuie sa aiba o distanta de franare cat mai mica, sa fie foarte rezistente si sa asigure economia de carburant. De asemenea, anvelopele de oras trebuie sa aiba o presiune cat mai buna. Aceasta trebuie sa fie verificata cel putin o data pe luna, deoarece niste anvelope insuficient umflate pot sa creasca distanta de franare si consumul de carburant.

Daca conduci mai mult pe drumuri principale si autostrazi, atunci trebuie sa optezi pentru anvelope cu distanta mica de franare, la viteza mare, cat mai confortabile si care ofera aderenta si stabilitate.

 

  Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Ce trebuie sa stii despre sistemul de distributie al masinii
  Distributia masinii reprezinta un sistem auxiliar al motoarelor cu ardere interna. Componentele unui kit de distributie au rolul de a umple…
  Defectiuni ale sistemului de racire
  Instalatia de racire are rolul de a mentine un regim termic optim pentru buna functionare a motorului. La nivelul acestuia, in urma procesului…
  Cat de importanta este utilizarea sondelor lambda de calitate…
  Sondele lambda de calitatea OE sunt esentiale pentru orice masina. In prezent, acestea sunt prezente pe aproape fiecare masina, in doua locuri.…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu