Defectiuni ale ambreiajului: semne ca ai probleme de ambreiaj

Defectiuni ale ambreiajului: semne ca ai probleme de ambreiaj

Trecerea timpului, stilul de condus, felul în care este utilizat automobilul, drumurile cu probleme, precum și neacordarea unei îngrijiri corespunzătoare influențează viața ambreiajului. De aceea, atunci când achiziționați o mașină second hand, este recomandat să verificați, printre altele, și starea ambreiajului și să nu treceți cu vederea în timpul testării simptomele specifice unui kit ambreiaj defect.


Ce conține un kit ambreiaj 


Ambreiajul reprezintă un ansamblu de piese poziționat între cutia de viteze și motor, cu rolul de a întrerupe fluxul de putere dintre cele doua, făcând astfel mai ușoară utilizarea cutiei de viteze. Principalele componente ale unui kit ambreiaj sunt volanta, discul de ambreiaj, placa de presiune și rulmentul de presiune.

Vezi mai multe kit-uri de ambreiaj


Defecțiuni ale ambreiajului: principalele semne care arată că un kit ambreiaj nu funcționează cum trebuie 


 

1. Patineaza

Patinarea de ambreiaj este printre primele indicii ca acesta nu mai funcționează corespunzător. Dacă simțiți un miros specific de garnitură arsă și dacă trecerea pe o altă treaptă de viteză se produce mai greu, este posibil ca transmisia să nu mai fie conectată perfect cu motorul. Acest simptom este mai clar la viteze mari, însă motorul va începe să tureze în gol și când nu veți depăși 100 km/h. În timp, viteza pe care o veți putea atinge cu mașina va scădea din ce în ce mai mult. Se poate întâmpla și ca motorul să tureze fără ca mașina să plece de pe loc. Principala problemă este, în acest caz, la placa de presiune, care nu decupleaza complet volanta de ambreiaj.


2. Face zgomot

Cauzele zgomotului care apare la cuplarea ambreiajului pot fi mai multe, printre care uzarea volantei, deformarea discului ori un simplu defect de montaj. Zgomotul apare, de obicei, din cauza problemelor cu rulmentul, însă recomandat ar fi ca, pentru a descoperi cauza problemei și a o rezolva, să apelați la un service autorizat.


3. Are scurgeri

Cedarea cilintrului hidraulic este un semn ca apar defectiuni ale ambreiajului, așa că nu ignorați umezeala de sub pedală sau de la motor, din zona pompei hidraulice, întrucât riscați să rămâneți fără lichid și fără pedala de ambreiaj.


4. Probleme cu pedala

Indiciile date de pedala de ambreiaj nu sunt nici ele de ignorat. Dacă pedala este, de pildă, prea sus, este posibil să aveți placa și discul uzate, dacă este prea jos, există posibilitatea să aveți rulmentul sau pârghia blocate. De asemenea, dacă pedala se apasă prea ușor, prea greu sau se blochează sunt semne că presiunea din sistemul hidraulic a început să scadă.


Cum ne ferim de defectiuni ale ambreiajului 


Iată cum puteți proteja ambreiajul mașinii și cum puteți lungi viața kitului de ambreiaj:

Kit ambreiaj

1. Aveți grijă cu pedala – nu o eliberați brusc atunci când mașina este băgată în viteze, iar pedala este apăsată până la podea.
2. Nu țineți pedala de ambreiaj apăsată prea mult timp.
3. Apăsați întotdeuna ambreiajul până la capăt atunci când derulați o operațiune.
4. Nu încercați să plecați de pe loc dacă aveți cutia de viteze setată pe o treaptă superioară.
5. Încercați să nu suprasolicitați ambreiajul prin tractare, mers pe suprafețe dificile, urcare pe pante înalte și așa mai departe. În cazul în care o faceți, folosiți anvelope corespunzătoare.
6. Verificați și schimbați abreiajul doar la service-uri autorizate pentru a nu vă lovi apoi de problema defectelor de montaj. 

ARTICOLE ASEMANATOARE

Valeo 4p - informatii utile si detalii tehnice

Valeo 4p - informatii utile si detalii tehnice

 • 18.02.2015
 • 8646
 • 0

Ambreiajul este unul dintre cele mai importante mecanisme din sistemul de functionare al unui autoturism. De aceea, pe piata pieselor de schimb…

Comentarii (0)

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu

ULTIMELE ARTICOLE

De ce sa alegeti uleiurile ENEOS?

De ce sa alegeti uleiurile ENEOS?

 • 24.08.2020
 • 1628
 • 1

De ce sa alegeti uleiurile ENEOS?Produsele de la ENEOS au fost concepute cu ajutorul unor solutii tehnologice revolutionare.

Sistemul de suspensie - informatii utile pentru toti…

Sistemul de suspensie - informatii utile pentru toti…

 • 24.04.2018
 • 5655
 • 0

Putin probabil ca un sofer sa se gandeasca la suspensia masinii, cu toate acestea rolul ei este crucial. Suspensia face totul pentru ca rotile sa ramana conectate la sol, contribuie la o mai buna aderenta…

Uleiul de motor - ghid util pentru incepatori

Uleiul de motor - ghid util pentru incepatori

 • 03.04.2018
 • 2973
 • 0

Uleiul de motor joaca un rol esential pentru masina ta. Fara acesta motorul nu ar functiona, deci masina nu ar merge. Este important sa fie realizata o intretinere corespunzatoare, asadar schimbarea regulata…

DATE FIRMA

A.T.U. LEADER AUTO SRL
RO33541371
J40/10185/2014

Valea Lunga 54-56
(in incinta Cooperativa Arta Lemnului)
061508 Bucuresti

SUPORT CLIENTI

Procesare comenzi:
L-V: 8:30-18:00
S: 9:00-13:00

Tel: 0759.029.292
E-mail: vanzari@autoatu.ro