Categorii produse

Filtrele auto si rolul lor

Filtrele auto si rolul lor

Filtrele auto sunt componente a caror importanta este vitala pentru functionarea eficienta si performanta a masinii. Desi foarte multi dintre soferi nu le acorda importanta cuvenita, trebuie sa stii care este rolul fiecarui tip de filtru, dar si cand este timpul sa fie inlocuit. De asemenea, in alegerea filtrului potrivit, tine cont de tipul de combustibil folosit, deoarece exista filtre pentru motoarele diesel, cat si pentru cele pe benzina.

5 tipuri de filtre auto

 

Iata care sunt cele mai intalnite cinci tipuri de filtre auto si ce rol au in buna functionare a masinii:

 

 1.       Filtrul de aer

Este responsabil de buna functionare a piesei care pune in miscare masina - motorul. Acesta are rolul de a curata aerul inainte ca el sa ajunge la admisie si la motor. Lipsa unui filtru de aer de calitate si aflat intr-o stare tehnica buna poate produce daune la motor, care sunt destul de dificil de remediat. De exmplu, pistoanele pot fi uzate, iar gunoaiele si particulele de praf pot sa infunde catalizatorul.

 

 1.       Filtrul de combustibil

Aceasta piesa are tot un rol de protectie, impiedicand praful si mizeriile survenite in urma alimentarii cu combustibil. Actiunea sa este foarte benefica pentru injectoare, care nu vor fi blocate de gunoaiele din carburant.

 

 1.       Filtrul de ulei

Acesta este foarte util in mentinerea unei stari bune a motorului (filtrand uleiul care lubrifiaza motorul de impuritati) si prelungindu-i durata de viata, protejandu-l totodata de uzura prematura. Este recomandat ca uleiul de motor si filtrul de ulei sa fie schimbate in acelasi timp, pentru ca impuritatile ramase in ulei sau in filtru sa nu reintre in circuit.

 

 1.       Filtrul de particule

Acest dispozitiv reducere gradul de poluare al noxelor masinii prin captarea particulelor (mai ales cele de carbon) eliberate dupa ardere. De obicei, regenerarea sa se face in mod automat, la turatii crescute, insa, in conditiile traficului ingreunat din zonele marilor orase, procedeul se desfasoara cu dificultate.

 

 1.       Filtrul de polen

Fitrul de polen sau filtrul de habitaclu, asa cum mai este cunoscut, are o functie esentiala in mentinerea unei atmosfere placute in timpul sofatului, prin prisma faptului ca impiedica mirosurile neplacute din afara masina sa patrunda inauntrul sau. El trebuie inlocuit periodic din cauza faptului ca murdaria acumulata in interior poate dezvolta ciuperci si mucegai, foarte periculoase pentru sanatate,

Perioada de viata a diferitelor tipuri de filtre auto

 1.       Filtrul de aer -  producatorii de masini recomanda schimbarea sa o data la 10.000-15.000 de km.
 2.       Filtrul de combustibil - filtrele de benzina si cele de motorina - ar trebui inlocuit la un rulaj de maxim 10.000 de km.
 3.       Filtrul de ulei - tot atunci cand este atinsa limita de 10.000-15.000 de km este recomandata si inlocuirea filtrului de ulei; inlocuirea se poate face si o data pe an, in functie de starea de uzura a motorului si a tipului de ulei.
 4.       Filtrul de particule - acesta se poate bloca chiar si dupa 1.000 de km rulati, insa majoritatea tipurilor de filtre de particule au proprietatea de a se regenera, in conditiile in care masina circula la turatii mai mari. Cand procesul de regenerare nu se mai produce, filtrul de particule trebuie inlocuit.
 5.       Filtrul de polen - la fel ca si cel de aer, acesta se schimba fie la 10.000 de km rulati, sau o data pe an. Daca locuiesti intr-o zona poluata sau cu drumuri pietruite care favorizeaza producerea prafului, schimba-l mai des.

 

Desi schimbarea filtrelor pare o operatiune facila, pe care orice sofer o poate face, acest lucru nu se recomanda. Cel mai bine este ca inlocuirea lor, la fel ca si oricare alt timp de reparatie, sa fie realizate de catre un specialist, intr-un service auto specializat, cum este service-ul AutoAtu. Asta pentru ca trebuie ales cu grija tipul de filtru si montat corect. Riscurile nerespectarii acestor doua reguli de baza pot produce daune foarte mari, facand ca siguranta in timpul condusului sa scada drastic. 

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Verificari recomandate la achizitia unei masini rulate
  Fara indoiala, achizitia unei masini este o decizie importanta, deoarece reprezinta o investitie financiara mare, de care beneficiile careia…
  Presiunea injectiei reduce consumul de carburant si creste performantele…
  Se pare ca in urmatorii 10 ani, o buna parte din motoarele diesel vor functiona cu presiuni de injectie ce vor ajunge la 2000 de bari. Vor exista…
  Importanta alegerii arcurilor pentru masina ta
  Arcurile sunt ceea ce determina inaltimea masinii tale. Cu siguranta, unora dintre voi va place sa ajustati arcurile in asa fel incat bara masinii…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu