Categorii produse

Intretinerea motoarelor diesel

Intretinerea motoarelor diesel

Daca ai nevoie de o noua masina, iar un motor diesel ti se pare o alternativa demna de luat in calcul sau daca nu stii pentru ce tip de motor sa optezi, iti prezentam in acest articol cateva dintre caracteristicile si modul de functionare si de intretinere la motoarele diesel.

Sfaturi de pornire si de oprire a masinilor cu motor diesel

Pornirea

Este recunoscuta sesibilitatea motoarelor diesel la temperaturile scazute. Este deci nevoie sa urmezi cativa pasi simpli, dupa cum urmeaza: pune contactul in timp ce apesi pedala de ambreiaj, asteapta stingerea tuturor martorilor din bord si actioneaza cheia de contact. Asigura-te ca, pe parcursul acestor pasi, toti consumatorii sunt inchisi, pentru ca bateria sa functioneze la capacitate mai mare.

 

Daca temperaturile sunt mai ridicate, asa cum se intampla pe timp de vara, de exemplu, se incepe tot prin apasarea ambreiajului, se asteapta inchiderea martorilor luminosi, inclusiv a celui de presiune a uleiului, (care poate dura mai mult), iar apoi se poate pleca de pe loc.

 

   2. Oprirea

In ceea ce priveste modulul de oprire a motoarelor diesel, acesta este la fel de important ca si pasii de pornire. Importanta deriva din faptul ca la acest tip de motor sunt foarte des intalnite defectiuni la turbina, care survin tocmai ca urmare a opririlor incorecte. Pentru a preveni aceasta defectiune, este recomandat ca inainte de a opri motorul dupa un rulaj mai lung sa existe un timp de asteptare, pentru ca racirea brusca a turbinei ii afecteaza functionarea. Regula aceasta nu se aplica neaparat dupa ce sunt parcurse distante lungi, ci dupa orice tip de calatorie pe care ai facut-o cu masina.

Motoarele diesel: exploatare si intretinere

Exploatarea corespunzatoare a motoarelor diesel presupune cunoasterea indicatiilor inscrise in manualul de service al masinii. Turatia de cuplu maxim si turatia la care este supraalimentat motorul. De aceea, pana ce motorul se incalzeste si turbina atinge pragul de 2000 rpm, este bine sa accelerezi progresiv.

 

Pentru intretinere, o importanta deosebita trebuie acordata calitatii consumabilelor folosite, precum si a uleiului de motor si a filtrului de aer.

 

Un alt mod de a proteja motoarele diesel tine de calitatea combustibilului folosit, care in special pe timpul iernii trebuie sa fie cat mai aditivata si cu o cifra octanica mai mare.

 

In general, orice manevra care implica fortarea motorului la rece (cum ar fi accelerarea in gol sau turarea excesiva, precum si functionarea la relanti pentru un timp mai lung) are efecte negative asupra bunei sale functionari.

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Ghid util de alegere anvelope
  Alegerea unui set de anvelope este o problema care intervine in activitatea unui proprietar de autoturism o data la cativa ani, acestea fiind…
  Amortizoarele KYB
  Producatorii de piese auto duc o lupta dura in goana dupa clienti. Asa se intampla si in cazul celor ce produc amortizoare. Fiecare incearca…
  Cum sa calculezi randamentul puterii arcurilor masinii tale
  Arcurile mecanice au fost folosite de oameni inca de la inventia arbaletei. Desi cunostintele teoretice ale calcularii randamentului puterii…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu