Categorii produse

Probleme ale casetei de directie - diagnosticare si recomandari

Probleme ale casetei de directie - diagnosticare si recomandari

Cei mai multi oameni nu stiu mai nimic despre componentele unei masini pana cand nu ajung sa detina una, insa, ulterior, invata importanta si denumirea fiecarui surub, curea sau tablita. Totusi, despre serva de directie, jocul volanului si directie se aud discutii ceva mai des, in special “multumita” drumurilor noastre toate, pline de gropi si denivelari.

Ce este caseta de directie?

Vezi caseta-directie

 

Caseta de directie este componenta principala a sistemului de directie; aceasta se afla intre cele doua roti din partea frontala a masinii. Scopul principal al acesteia este dirijarea rotilor conform cu miscarea volanului de la stanga la dreapta, prin intermediul unui ax dintat (cremalier).

Sistemele de directie ale autovehiculelor pot cuprinde caseta de directie mecanica, caseta de directie hidraulica, caseta de directie electro-hidraulica sau caseta de directie asistata electronic.

 

De ce se strica servo-directia?

 

Servo-directia este afectata de fiecare groapa si fiecare denivelare, inclusiv de drumurile cu piatra cubica, de trecerile peste sinele de tramvai, de drumurile cu bolovani si pietris. Practic, orice tip de drum care nu este perfect lin contribuie la deteriorarea unei casete de distributie auto, iar drumurile din tara nu sunt tocmai in favoarea durabilitatii pieselor auto.

 

De ce se degradeaza caseta de distributie? Pentru ca fiecare impact al rotilor cu un carosabil neregulat se transmite in suspensii, apoi in bieletele de directie, apoi prin componentele casetei de directie in coloana de directie şi, ulterior, se resimt in volan.

 

Atunci cand sistemul de directie este defect, va fi necesara una dintre urmatoarele piese auto: pompa servodirectie, caseta de directie, cap bara, bieleta de directie, burduf caseta, filtru servodirectie, rulment roata, fuzeta, elemente pentru montajul rotii (piulite, bolturi, suruburi, jante etc), elemente coloana volan (volan sasic, arc spirala). Tot ce cuprinde un kit de reparatie pentru casete de directie se poate gasi in magazinul nostru online.

Probleme la caseta de directie - simptome

 

Simptomele cunoscute in cazul unor defectiuni ale casetei de directie sunt de mai multe tipuri: unele se aud, altele se simt in volan, altele se vad pe asfalt. Mai exact, vor putea fi observate urmatoarele simptome:

 

- Volanul va fi mai greu de manevrat;

- Socurile simtite de roti se vor transmite mai intens in volan;

- Masina trage intr-o parte;

- La manevrarea volanului, se vor auzi zgomote anormale (scartaituri) din zona cutiei de directie;

- Sub masina vor aparea scurgeri de ulei;

- Virajele vor fi acompaniate de smucituri.

 

Pentru a proba daca directia este defecta, soferul poate incerca sa traga si sa impinga volanul in mai multe directii (in timp ce masina este oprita) - un joc excesiv al volanului este semnul ca unele articulatii sau cuplaje elastice s-au slabit.

 

Ce este de facut cand masina are caseta de directie stricata?

 

In cazul in care servo-directia este defecta, posesorii de autoturisme au doua variante: fie se inlocuieste caseta de directie, fie se reconditioneaza. O alta varianta ar fi montarea unei casete de directie second hand - desi este cea mai ieftina optiune, nu este recomandata pentru ca defectiunile vor aparea chiar mai repede decat la sistemul de directie montat initial pe masina.

 

Asadar, mecanicii experimentati recomanda reconditionarea casetei de directie sau inlocuirea ei cu o caseta de directie noua. Masurile luate in cazul unei casete de directie defecte depind de cat de grav avariat este sistemul de directie si ce componenta este afectata mai mult, precum si de bugetul disponibil al posesorului masinii.

 

Pentru a intarzia cat mai mult deteriorarea casetei de directie, sunt recomandate cateva practici de intretinere a pieselor: ungerea pieselor auto conform schemei de ungere, strangerea suruburilor de fixare si a articulatiilor sferice, verificarea jocului din articulatii si din volan, precum si reglarea unghiurilor de pozitie ale rotilor de directie, a pivotilor si a mecanismului de actionare.

 

Pentru a circula in siguranta, este recomandat ca ocazional masina sa fie supusa unei inspectii amanuntite a sistemului de directie. Acest lucru se poate face la orice service auto, iar mecanicii nostri sunt intotdeauna pregatiti pentru o diagnosticare riguroasa.

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  5 piese vitale pe care trebuie sa le schimbi dupa achizitia…
  O masina second hand poate fi o achizitie ieftina dar te poate costa foarte multi bani exploatarea ei, daca nu tii cont de urmatoarele sfaturi.…
  De ce se strica alternatorul
  In ansamblul unui autovehicul, fiecare componenta are importanta ei, insa unele trebuie schimbate periodic, altele trebuie numai reparate. Alternatorul,…
  9 Sfaturi ca sa prelungesti viata masinii tale
    Investitia intr-un automobil personal se doreste a fi una pe termen lung Putini sunt cei care isi permit sa isi cumpere o alta masina in fiecare…

  Comentarii (1)

  Ionut
  Ionut

  Cred ca si eu am asemenea problema la masina. Aveti si un service? Unde va pot gasi?

  Lasa un comentariu