Categorii produse

Rolul alternatorului si posibile defectiuni care pot aparea la nivelul acestei componente

Rolul alternatorului si posibile defectiuni care pot aparea la nivelul acestei componente

Un alternator este un generator de energie electrica a masinii si o componenta majora a sistemului de incarcare al autovehiculului. De fiecare data cand motorul este pornit, alternatorul incarca bateria si furnizeaza energie electrica suplimentara pentru restul de consumatori ai masinii.

Ce rol are alternatorul si care sunt simptomele ca nu functioneaza corespunzator ?


Alternatorul se ataseaza motorului si este actionat de o curea de transmisie (cunoscuta si sub denumirea de centura serpentina). Alternatorul nu necesita o intretinere stricta; in medie, un alternator poate functiona pana la 12 ani, fara sa fie nevoie de reparatii in tot acest timp.

 

In cazul in care aceasta componenta se defecteaza, masina poate rula cu energia de la acumulator, insa nu pentru o perioada lunga, deoarece si puterea bateriei va fi epuizata. Inlocuirea unui alternator vechi cu unul nou este costisitoare, insa exista si solutii alternative.

 

Cel mai frecvent simptom care anunta o defectiune la alternator este aprinderea martorului luminos din bordul masinii. In mod normal, aceasta ar trebui sa se aprind la punerea contactului, dupa care sa se stinga. Insa, in situatia in care alternatorul are o problema, acest martor va ramane aprins pe toata durata calatoriei cu masina. Pot fi de asemenea si alte cauze pentru care sa se aprinda acest led, de aceea este cel mai bine sa consulti o parere avizata.

 

Uneori, cand puterea alternatorului scade, poti observa cum luminile farurilor isi pierd la randul lor din putere la mersul in gol, crescand in intensitate la viteze mari.

Cum sa mentii alternatorul in stare buna de functionare

De multe ori un alternator se uzeaza prematur atunci cand nu este montat un scut de protectie pentru motor. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca nisipul, apa si praful patrund mult mai usor in alternator. Deci, daca nu ai deja un scut pentru motor, ar fi bine sa achizitionezi unul. La fel si in cazul in care cel vechi este deteriorat si nu mai ofera protectia optima.

 

Scurgerea lichidului de racire sau a uleiului poate totodata sa afecteze alternatorul. Ai mare grija atunci cand speli motorul-alternatorul trebuie ferit de apa si detergentii de curatare.

 

Pentru a te asigura ca masina functioneaza bine si este sigura pentru tine si ceilalti pasageri, mergi periodic sa efectuezi verificari intr-un service auto.

 

Autoatu este un service dotat cu echipamente si aparate de unica generatie, pentru o dignosticare cat mai corecta a defectiunilor masinii si pentru efectuarea unor lucrari de reparatie de inalta calitate. 

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Intretinerea masinii ne ajuta sa consumam mai putin carburant
  Odata cu cresterea tot mai accelerata a preturilor la carburanti, toti suntem in cautarea  unui mod de a economisi si a contribui la eficienta…
  Verificari recomandate la achizitia unei masini rulate
  Fara indoiala, achizitia unei masini este o decizie importanta, deoarece reprezinta o investitie financiara mare, de care beneficiile careia…
  Importanta alegerii arcurilor pentru masina ta
  Arcurile sunt ceea ce determina inaltimea masinii tale. Cu siguranta, unora dintre voi va place sa ajustati arcurile in asa fel incat bara masinii…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu