Categorii produse

Rolul ambreiajului in transmisiile manuale

Rolul ambreiajului in transmisiile manuale

Un procent de aproximativ 70% dintre masinile care sunt comercializate in tarile europene, sunt prevazute cu transmisii manuale. Pentru aceste tipuri de masini, este esentiala utlilizarea corecta a ambreiajului, atat pentru protectia sa dar si pentru mentinerea in stare cat mai buna cutia de viteze.

Care este rolul ambreiajului, dar si din care sunt componentele sale conexe, afla din acest articol.

Ambreiajul asigura legatura dintre cutia de viteze si motor

Pentru toti soferii este cunoscut faptul ca pedala de ambreiaj (impreuna cu cea de acceleratie), permite demararea masinii si schimbarea treptelor de viteza in timpul mersului. Insa, care este exact mecanismul sau de functionare?

Ceea ce face el de fapt, este sa asigure legatura dintre cutia de viteze si motor, prin doua procese:

 1.       Mai intai, are loc decuplarea motorului de cutia de viteze, adica se intrerupe fluxul de putere dintre cele doua.
 2.       Apoi, se realizeaza cuplarea motorului, care este un proces progresiv si are loc in timpul demarajului.

 

La fiecare schimbare a treptelor de viteze, aceste functii se realizeaza succesiv. Ele trebuie efectuate corespunzator, pentru a nu produce defectiuni la cutia de viteze sau la ambreiaj, care in timp sa afecteze buna functionare a masinii. Astfel, decuplarea este necesara atunci cand fluxul de putere al motorului scade, fiind nevoie sa setezi o treapta inferioara de viteze. Invers se procedeaza in cazul in care masina este turata, pentru trecerea la o viteza superioara.

Cele mai multe dintre automobilele cu cutii manuale au ambreiaje fie mecanice (sau de frictiune), fie actionate mecanic (prin cablu) sau actionate hidraulic, ori fara ulei, adica cu frecare uscata.

Sfaturi pentru utilizarea corecta a ambreiajului

 •        Pentru a e evita diferitele defectiuni ale ambreiajului care prezinta un mare risc pentru sofer atunci cand nu sunt remediate la timp, iti recomandam sa urmezi cateva sfaturi care sa te ajute in acest scop:
 •        Apasa padala de ambreiaj pana la capat, la fiecare manevrare a manetei de viteze.
 •        Nu elibera brusc pedala de ambreiaj cand maneta nu este pe pozitia “liber”, deoarece in acest caz motorul se va opri brusc si infranat. Pe langa ambreiaj, acum se pot defecta acum si axele planetare sau discurile de ambreiaj.
 •        In acelasi mod, eliberarea prea inceata a ambreiajului provoaca o cuplare incompleta si provoaca patinarea rotilor.
 •        Nu tine apasat ambreiajul cat timp astepti culoarea verde a semaforului, de exemplu, si nici nu sprijini talpa piciorului in timpul mersului, pentru ca suprasoliciti rulmentul de presiune.
 •        Deformarea discului de ambreiaj poate fi prevenita daca eviti urcarea in pante prea abrupte, tractarea altor masini si in general orice presupune fortarea acestei pedale. 
 •        Dupa pornirea masinii, nu plece de pe loc cu o alta treapta de viteza, decat treapta a-I-a.
 •        Adopta un stil de condus neagresiv si preventiv.

 

Prevenirea defectiunilor masinii inseamna, pe langa grija in manevrarea sa, si efectuarea unor verificari periodice, pentru a depista din timp eventuale nereguli. Pentru aceasta, apeleaza la serviciile specializate de service auto ale AutoAtu. De asemenea, pentru inlocuirea pieselor degradate, verifica sectiunea de produse si accesorii pentru ambreiaj.

 

Garantam profesionalismul si calitatea lucrarilor efectuate!

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  Defectiuni ale bieletei antiruliu
  Unii soferi nu au niciodata probleme cu masina - fie pentru ca, de fapt, se ocupa de ingrijirea ei altcineva, fie pentru ca au chiar atat de…
  Ghid util de alegere anvelope
  Alegerea unui set de anvelope este o problema care intervine in activitatea unui proprietar de autoturism o data la cativa ani, acestea fiind…
  Ce sunt debitmetrele si cum functioneaza
  Motoarele cu ardere interna folosite pentru automobile functioneaza folosind un amestec stoichiometric, format din aer si combustibil. Acest…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu