Categorii produse

Sistemul de suspensie - informatii utile pentru toti soferii

Sistemul de suspensie - informatii utile pentru toti soferii

Putin probabil ca un sofer sa se gandeasca la suspensia masinii, cu toate acestea rolul ei este crucial. Suspensia face totul pentru ca rotile sa ramana conectate la sol, contribuie la o mai buna aderenta si franare, atenueaza socurile masinii cand se afla pe un drum cu denivelari. Pe langa o calatorie in care masina sa nu tremure, suspensia permite si o manevrabilitate crescuta a masinii.

Suspensia bine reglata va absorbi imperfectiunile drumului (gropi, damburi), astfel incat persoanele din autovehicul sa resimta in mod confortabil drumul. De asemenea, sistemul de suspensie este responsabil pentru mentinerea cat mai mult posibil a rotilor la sol (pentru performanta si siguranta masinii).

Sistemul de suspensie

 

In majoritatea cazurilor, masinile moderne au suspensie independenta fata si spate, permitand fiecarei roti sa se miste independent de celelalte.

Suspensia masinii asigura siguranta la volan. Pentru ca o suspensie uzata te impiedica sa iei curbe sau sa pui frana asa cum ti-ai dori, este important ca verificarea ei sa nu fie neglijata.

Cel mai simplu mod de a iti da seama daca componentele suspensiei trebuie inlocuite este sa fii atent la modul in care masina ta se comporta la drum, daca apare tendinta de aplecare in cazul virajelor, daca resimti socurile.

Suspensia masinii are doua componente de baza: arcuri si amortizoare.

Arcuri

Exista trei tipuri de arcuri: arcuri elicoidale, arcuri pe foi si pe bare de torsiune. Majoritatea autoturismelor moderne au arcuri elicoidale, in timp ce autovehiculele mai vechi si multe vehicule cu tractiune integrala au arcuri pe foi, care se prezinta ca straturi de metal conectate la axa care flexeaza sub greutatea autoturismului.

 

Amortizoare (rol de a absorbi socul)

Un amortizor este un piston cu ulei care separa sasiul de roata. Cand autovehiculul atinge o portiune de drum denivelata, pistonul preia variatiile si asigura un grad de confort, protejand totodata suspensia.

Uzura amortizoarelor implica pierderea controlului masinii in curbe, distanta crescuta de franare sau un risc crescut de acvaplanare. De asemenea, poate aparea o uzura nefiresc de mare a pneurilor si chiar scurgeri de ulei.

Schimbarea amortizoarelor se recomanda de regula a fi facuta dupa parcurgerea a 60 de mii de kilometri. Poate fi cazul de o schimbare mai rapida in cazul in care masina a circulat preponderent pe drumuri afectate, cu denivelari.

Este necesar ca amortizoarele sa fie schimbate in pereche, impreuna cu arcurile si celelalte componente ale suspensiei.

Este recomandat ca inlocuirea amortizoarelor sa fie facuta intr-un service autorizat.

 

Intregul sistem de suspensie este important pentru masina ta si este primordial sa nu faci rabat la calitate cand schimbi componentele.

Echipa AutoAtu iti ofera consiliere, astfel incat sa iei cele mai bune decizii pentru masina ta si siguranta la volan.

 

 

  « Articolul precedent

  Articole asemanatoare

  Second hand sau piese auto noi? Iata de ce sa cumperi de la…
  Orice detinator de autovehicul cunoaste ca la un anumit interval de timp piesele masinii se strica si ca atare trebuie sa fie inlocuite cu componente…
  Sistemul de tractare Bosal
  Sistemele de tractare Bosal sunt sisteme de cea mai buna calitate, reusind sa satisfaca cele mai recente directive legale si tehnice ale CE.…
  De ce se strica alternatorul
  In ansamblul unui autovehicul, fiecare componenta are importanta ei, insa unele trebuie schimbate periodic, altele trebuie numai reparate. Alternatorul,…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu