Detinerea si utilizarea unui automobil presupune o responsabilitate pe care majoritatea soferilor ar prefera sa o evite: cheltuiala de bani pe revizii si pe reparatii. Daca nu iei in considerare aceste aspecte ce tin de mentenanta masinii tale (aceasta presupunand schimbari regulate de ulei, inlocuiri de filtre si verificari ale nivelului altor fluide importante pentru bunul mers al autoturismului), te vei confrunta cu nevoia de a realiza reparatii majore mai devreme decat ar fi fost necesar in mod normal.
In pofida acestui fapt, oricat de meticulos ai fi cu privire la efectuarea periodica a reviziilor, realitatea este ca, la un moment dat, vei fi nevoit sa investesti bani pe reparatii. Tinand cont de acest aspect, mai jos aveti o lista care sa va informeze cu privire la care sunt cel mai des inlocuite piese auto:
Calitatea uleiului tau are nevoie de o verificare periodica, si de o inlocuire obligatorie o data pe an sau la fiecare 10-15.000 kilometri parcursi, conform recomandarilor producatorului de autovehicul sau in functie de regimul de utilizare. De exemplu, daca traseul tau zilnic presupune efectuarea de distante scurte intr-un trafic aglomerat, motorul va fi suprasolicitat, si va conduce la nevoia de o inlocuire mai frecventa a uleiului. La Autoatu.ro, va punem la dispozitie atat oferte de ulei si filtre de ulei, cat si de servicii de inlocuire ale acestora.
Inlocuirea stergatoarelor se efectueaza periodic, la 1-2 ani, sau in functie de gradul de uzura al acestora, implicit urmele lasate pe parbriz in urma utilizarii lor. Inlocuirea este o operatiune simpla, si poate fi realizata foarte rapid, in special in cazul automobilelor mai noi.
In general, recomandarea producatorilor de autoturisme este ca filtrul de aer sa fie schimbat o data la 10-15.000 de kilometri. Insa, durata de viata a filtrelor poate fi chiar mai redusa in cazul automobilelor conduse pe drumuri prafuite.
Durata de viata a placutelor de frana poate varia in functie de tipul de automobil (placutele se uzeaza mai rapid in cazul unor vehicule mai mari si mai grele), mediul general de condus (opririle dese specifice traficului din oras cresc semnificativ uzura placutelor) si materialul din care acestea sunt compuse.
Statistic, durata de viata a unei baterii auto este, in medie, de 3-4 ani, cu exceptii ce pot ajunge la 6-7 ani, dar si altele care nu depasesc 2 ani. De exemplu, in cazul unui automobil care circula preponderent in mediul urban, avand trasee scurte si multe porniri/opriri ale motorului, bateria va avea o durata de viata mai scurta. Acest aspect are loc in conditiile in care, la pornire, bateria furnizeaza o cantitate semnificativa de curent, cantitate pe care alternatorul automobilului nu are timp sa o recupereze in situatia in care circula pe trasee scurte.
Perioada de inlocuire a anvelopelor este influentata de mai multi factori, printre care se numara distanta parcursa cu acestea, stilul de condus, dar si calitatea materialului din care acestea sunt confectionate (de cele mai multe ori raportata la pretul anvelopelor).
Bujiile auto sunt relativ ieftine si usor de inlocuit. Aceasta operatiune se poate efectua atat intr-un service, cat si de catre proprietarul autovehiculului. Distanta recomandata dupa care ar trebui inlocuit un set de bujii este de 15-18.000 de kilometri.
Durata de viata a unui kit de distributie este specificata in manualul automobilului. Aceasta este influentata de motorizare, de stilul in care a fost condusa masina, dar si de tipul kitului (pe curea sau pe lant). Este recomandat ca aceasta componenta a motorului sa fie schimbata preventiv, pentru evitarea unei daune partiale sau totale a motorului in cazul in care cureaua (sau lantul) se va rupe din cauza uzurii.
Perioada de schimbare a kitului de ambreiaj este influentata de stilul in care un autovehicul este condus. Remorcarea, condusul agresiv si alte obiceiuri nesanatoase pentru starea mecanica a unui automobil (precum asteptarea la semafor avand pedala de ambreiaj apasata) vor diminua durata de viata a piesei auto. Inlocuirea kitului de ambreiaj este o operatiune anevoioasa, care presupune demontarea motorului de pe sasiul masinii.
In general, aceste piese auto sunt confectionate din cauciuc, calitatea acestui material fiind diminuata odata cu trecerea timpului. Din acest motiv, este recomandata o verificare periodica a acestor componente, si o inlocuire a acestora in cazul identificarii unor defecte.
Sistemul de aer conditionat al unei masini, fie el simplu sau climatronic este cel care asigura o temperatura placuta in masina, pe timpul verii.…
Majoritatea oamenilor iau de bune franele si in particular, placutele de frana. Sistemul de franare al masinii tale este mult mai important…
Motoarele diesel au anumite slabiciuni, asemeni tuturor lucrurilor create de mana omului. Principalele probleme la motorul diesel apar in functie…
Lasa un comentariu