Categorii produse

Vrei siguranta si mobilitate? Alege ulei de motor de calitate!

Vrei siguranta si mobilitate? Alege ulei de motor de calitate!

Pentru cei mai multi dintre noi automobilul personal reprezinta mai mult decat obiectul care te ajuta sa ajungi din punctul A in punctul B. Acest fapt ne impinge sa acordam o atentie sporita masinii noastre, atentie care se manifesta si prin ingrijirea acesteia, astfel incat sa ii putem asigura o functionare in parametrii normali, eventual pentru o perioada cat mai indelungata.  

 

Ingrijirea masinii poate presupune mai multe aspecte. Pornind de la estetica automobilului si ajungand la functionare, sunt o multime de lucruri care trebuie luate in seama. Un aspect de o importanta covarsitoare, care, daca am realiza un clasament, s-ar situa la acelasi nivel cu alimentarea cu combustibil, sau in cel mai rau caz pe pozitia imediat urmatoare, este uleiul de motor. Iar cand vorbim de uleiuri de motor, marca producatoare de ulei Castrol este una dintre primele care ne vine in minte, in mod evident datorita traditiei si a calitatii de care a dat dovada de-a lungul timpului.

 

Ce ar trebui insa sa stim atunci cand alegem uleiul de motor pentru masina noastra? In primul rand ar trebui sa intelegem cu ce ne este de ajutor acesta. Destinatia principala a uleiului de motor este sa lubrifieze componentele in miscare, astfel incat sa previna aparitia unor defecte mecanice care ar deteriora anumite piese in mod iremediabil. Numai ca uleiul de motor nu face numai atat. Un ulei de motor bun izoleaza aceleasi componente, impiedicand aerul si umezeala din acesta sa patrunda si sa favorizeze aparitia ruginii. Apoi, mai ajuta si la curatarea motorului, avand in compozitie un detergent special si, mai putin stiut, ajuta si la racirea motorului, un procent destul de ridicat din caldura motorului fiind indepartata cu ajutorul uleiului.

 

Ce face insa ca un ulei de motor sa fie bun? Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui ulei este vascozitatea. Vascozitatea trebuie sa fie destul de mica incat sa acesta sa poata circula prin motor, si in acelasi timp destul de mare astfel incat sa creeze o pelicula pe piesele acestuia. Indicii de vascozitate trecuti pe cutiile de ulei ne arata in ce plaje de temperatura se mentin optime trasaturile uleiului. Aici insa vorbim de uleiurile multi-grade, cele mai indicate si folosite la noi, deoarece uleiurile single-grade sunt destinate mai mult utilizarii in anumite conditii in care temperatura variaza mai putin.

 

Daca revenim insa la uleiurile multi-grade, acestea sunt cele care se preteaza la utilizare in diferite conditii de temperatura, fiind potrivite atat iarna, cat si vara. Aceasta functionare la diferite plaje de temperatura este dobandita si cu ajutorul unor aditivi, care permit uleiului sa mentina o vascozitate mare la temperaturi mici si o vascozitate mica la temperaturi mari. Sunt uleiurile denumite generic all-season.

 

Diferentele dintre uleiuri se fac cel mai adesea prin prisma timpului in care acesta isi pastreaza caracteristicile, si implicit si functionarea, in cote optime. Un ulei 10W-40 va avea acelasi comportament ca si un ulei 10W-40 mai scump, insa numai pentru o perioada de timp. Caracteristicile optime de functionare le va pastra un timp mai indelungat uleiul 10W-40 mai scump, acesta avand in componenta ingrediente a caror calitate impiedica deteriorarea dupa un interval scurt de timp.

 

Asadar, nu trebuie sa fim stransi la buzunar atunci cand vine vorba de astfel de lucruri legate de masina noastra. Cu cat o tratam mai bine, cu atat si ea ne va raspunde mai bine solicitarilor noastre. Si daca o mentinem curata, alimentam motorul cu combustibil de calitate si cu uleiuri bune, si facem tot ce mai trebuie facut pentru o functionare in parametrii normali, putem prelungi durata de viata a masinii noastre pentru cat mai mult timp.

 

 

  « Articolul precedent Articolul urmator »

  Articole asemanatoare

  10 raspunsuri pe care vrei sa le stii despre filtrul de ulei
  Cu totii ne intrebam de ce se spune ca ar fi atat de important filtrul de ulei. Chiar daca multi dintre posesorii de autoturisme si-au format…
  5 intrebari si raspunsuri despre uleiul de motor
  Masinile au nevoie de ingrijire, verificari pentru a functiona fara dificultati, iar unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le poti…
  De ce masina ta consuma mult ulei?
            Inainte de toate, ce este uleiul de motor si la ce foloseste? Uleiul de motor este o substanta chimica compusa din uleiuri de baza…

  Comentarii (0)

  Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!
  Lasa un comentariu