Ambreiajul, rolul lui, tipuri de ambreiaj si defectiuni.
1.Rolul ambreiajului
Ambreiajul este inclus in transmisia automobilului in scopul compensarii principalelor dezavantaje ale motorului cu ardere interna, care constau in: imposibilitatea pornirii sub sarcina, existenta unei zone de functionare instabile si mersul neuniform al arborelui cotit. Necesitatea includerii ambreiajului in transmisia automobilului este determinata de particularitatile functionarii acesteia, caracterizate mai ales de cuplarea si decuplarea cu motorul. Decuplarea este necesara la oprirea si franarea totala a automobilului sau schimbarea treptelor de viteza, iar cuplarea este necesara la pornirea din loc si dupa schimbarea treptelor de viteza. Cuplarea lina a arborelui primar al cutiei de viteze cu arborele cotit al motorului, care are o turatie ridicata, asigura cresterea transmisiei si fara socuri a sarcinii la dintii rotilor dintate si la piesele transmisiei, fapt care reduce uzura si elimina posibilitatea ruperii lor. Prin decuplarea transmisiei de motor, rotile dintate din cutia de viteze nu se mai afla sub sarcina si cuplarea lor se poate face fara eforturi mari intre dinti.
2. Tipuri de ambreiaj
Din punct de vedere a modului de transmitere a momentului, ambreiajele se impart in ambreiaje simple si ambreiaje combinate. La randul lor, ambreiajele simple se impart in ambreiaje mecanice ( de frictiune), hidraulice si electromagnetice. Cele mecanice pot avea unu sau mai multe discuri de frictiune, pot fi cu arcuri dispuse periferic, cu arc central spiral sau diafragma si centrifuge sau semicentrifuge. Ambreiajele hidraulice pot fi cu prag fix, cu prag mobil sau cu camera de colectare, iar cele electromagnetice cu sau fara pulbere feromagnetica. Ambreiajele combinate pot fi mecano-centrifuge, mecano-hidraulice sau mecano-electromagnetice. Din punct de vedere al modului de actionare, ambreiajele de automobile se impart in: ambreiaje neautomate, puse in functiune de forta musculara a conducatorului prin actionarea mecanica sau hidraulica; ambreiaje automate, actionate hidraulic, pneumatic, electric sau vacumatic, in functie de pozitia pedalei acceleratorului, turatia si sarcina motorului sau de pozitia parghiei de schimbare a treptelor de viteza. Uneori, sistemul de actionare a ambreiajelor neautomate este prevazut cu un servomecanism de tip mecanic, hidraulic sau pneumatic, care reduce efortul depus de conducator.
a. Ambreiaje mecanice cu un singur disc Sunt cele mai raspandite in constructia de automobile.
b. Ambreiajele mecanice cu 2 discuri Au aceleasi avantaje ca cele cu un disc, cu exceptia faptului ca momentul de inertie al pieselor conduse este mai mare si rapiditatea decuplarii nu este satisfacatoare.
c. Ambreiaje hidraulice Asigura o cuplare si o pornire din loc foarte line, insa nu asigura decuplarea completa a motorului, au dimensiuni de gabarit mai mari si sunt mai scumpe.
d. Ambreiajele electromagnetice Corespund din punct de vedere al cerintelor impuse, dar nu sunt suficient de sigure in exploatare si solicita mult sistemul electric al automobilului.
e. Ambreiajele combinate Asigura cuplare lina si decuplare rapida a motorului de transmisie, dar cu un cost foarte ridicat.
3. Defectele in exploatare ale ambreiajului
- Ambreiajul patineaza sau nu cupleaza;
- Cursa libera a pedalei necorespunzatoare se refera la situatia in care acesta nu exista deloc. Datorita acestui fapt, rulmentul de presiune apasa in permanent pe parghiile de debreiere, ceea ce provoaca o uzura mai rapida a lui si reduce din apasarea discului de presiune asupra discului condus, deoarece ambreiajul cupleaza incomplet. Ca urmare a patinari indelungate, ambreiajul se incalzeste foarte puternic, putand conduce la: arderea garniturilor de frecare, decalirea arcurilor de presiune, ridicarea si deformarea discului de presiune. Defectul se elimina prin reglarea cursei libere a pedalei ambreiajului la valoarea prescrisa de fabrica constructoare. Slabirea sau decalirea arcurilor de presiune este urmarea indelungata si asupra incalzirii;
- Uzura accentuata a garniturilor de frecare Ambreiajul nu decupleaza. Defectul se manifesta la schimbarea treptelor de viteze, cand arborele cotit nu decupleaza, transmisia fiind insotita de un zgomot puternic mai ales la incercarea de clupare a treptei .
- Cauzele pot fi: existenta curse libere prea mari, deformarea discului de frecare, dereglarea sau ruperea parghiilor de decuplare, arcul tip diafragma deformat sau decalit, neetanseitati la comanda hidraulica. Deformarea discului de frecare se produce mai ales, ca urmare a supraincalzirii si a reconditionari defectuoase.
- Ambreiajul cupleaza cu smucituri sau face zgomote puternice. Defectul se datoreaza urmatoarelor cauze: spargerea discului de presiune, slabirea sau ruperea arcurilor discului condus, ruperea niturilor de fixare a garniturilor de frecare, dereglarea sau ruperea. Spargerea discului de presiune se poate produce datorita fabricatiei necorespunzatoare, supraincalziri si conduceri defectuoase