Un disc de frana este, de obicei, un disc de fier (sau compozit de carbon) care este atasat la suspensia unei masini, a unei motociclete sau chiar a unei biciclete si este prins de placutele de frana tinute pe un etrier de frana.
Discul de frana reprezinta rotorul in forma de disc ce are etriere care tin placutele de frana. Rotorul este atasat butucului de roata si se invarte odata cu acesta iar etrierele sunt fixe. Atunci cand pedala de frana este apasata, etrierele exercita presiune asupra rotorului. Placutele de frana incetinesc rotorul de ori de cate ori este nevoie. Majoritatea masinilor folosesc discuri de frana la rotile din fata. Discurile de frana rezista la caldura si isi pot pastra puterea de franare mult mai bine decat franele cu tambur.
Discul de frana este o componenta a sistemului de franare, care este responsabil pentru incetinirea si oprirea unui vehicul.
Discurile de frana confera soferului mai multa 'senzatie' la pedala, permitandu-i sa modifice mai usor presiunea pentru o oprire usoara.
Tipuri de discuri de frana:
Se clasifica in functie de materialul folosit:
- carbon;
- ceramica;
- fonta.
Clasificare in functie de prezenta ventilatiei:
- ventilate (alcatuite din doua placi cu spatiu intre ele)
- neventilate (alcatuita dintr-o placa solida, cu sau fara incizii).
Clasificare in functie de perforatii:
- cu gauri adanci;
- cu gauri strapunse.
Cand schimbam discurile?
In cazul discurilor, uzura se poate verifica trecand cu degetul peste suprafata de frecare inspre margini. Daca se simte o diferenta de nivel sau striatii, discurile trebuie inlocuite. Exista si cateva reguli de care trebuie sa tii cont cand te duci la service, spre exemplu, nu se monteaza niciodata placute noi pe un disc cu santuri sau uzat, pentru ca frecarea nu se va face uniform. Regula se aplica si invers. Adica nu se monteaza niciodata discuri noi pe placute de frana vechi, pentru ca acestea il vor deforma. Atat placutele, cat si discurile se inlocuiesc in set, nu cate unul si niciodata nu se schimba cu piese cumparate la mana a doua ori de calitate indoielnica, pentru ca se vor uza mai repede.
Recomandat este schimbarea discurilor la 30-40.000 km sau in functie de specificatiile tehnice ale autoturismului.
Defectiuni ale discului de frana:
-deformarea discului de frana;
-aparitia de fisuri pe disc;
-deteriorarea, uzura excesiva;
-blocarea (griparea) suprafetei;
-instalarea unor placute sau saboti de frana de proasta calitate,
fapt care afecteaza si durata de viata a discurilor de frana;
-franare agresiva.
Cand vine vorba de placute frana, trebuie sa afirmam ca sunt piesele auto care sufera cel mai mult din cauza soselelor si drumurilor din Romania. Lipsa autostrazilor care sa fluidize traficul, prezenta drumurilor cu un numar foarte mare de gropi pe care…
Fiind sofer si proprietar de automobil, te confrunti, mai devreme sau mai tarziu, cu anumite probleme ale masinii care se pun in calea confortului si independentei pe care ti le ofera mijlocul de transport personal. Si, oricat de buna ar fi masina pe…
Sistemul de franare al masinii este esential pentru o experienta placuta a condusului. Acesta mentine securitatea automobilului pe perioada deplasarii, dar de asemenea permite folosirea la randament maxim a acceleratiei, optimizand trecerile dintre treptele…
DATE FIRMA
A.T.U. LEADER AUTO SRL RO33541371 J40/10185/2014
Valea Lunga 54-56 (in incinta Cooperativa Arta Lemnului) 061508 Bucuresti