Volanta, cum functioneaza si care este rolul ei?

Volantul sau cum este cunoscut in mod popular, volanta, are forma unui disc cu masa si inertie foarte mari.
Volanta reprezinta una din cele mai importante piese ale motorului cu ardere interna.
Rolul principal al volantului este de a uniformiza miscarea de rotatie a arborelui cotit. Prin intermediul sistemului de ambreiaj, volantul este responsabil si de transmiterea cuplului motor catre sistemul de transmisie al autovehiculului.
Uniformizarea miscarii de rotatie a arborelui cotit, respectiv transformarea ei intr-o miscare continua, are loc datorita faptului ca volantul dispune de o masa foarte mare si o inertie pe masura. Volantul actioneaza astfel ca un acumulator de energie cinetica, inmagazinand energie mecanica pe cursa de destindere a fiecarui piston.
O alta functie pe care o indeplineste volantul este aceea ca, prin intermediul coroanei dintate si cu ajutorul electromotorului, ajuta la pornirea motorului.
Tipuri de volanta:
Masa Simpla
Masa Dubla
-Avantajele volantei simple:
Masa simpla inseamna o constructie mai primitiva, dar mult mai fiabila, mai putine piese in ansamblu, transmiterea puterii si a cuplului se face mai usor.
Reducerea costurilor cu aproximativ 30-50% (ulterior se schimba doar placa de presiune, discul de ambreiaj si rulmentul de presiune) Durabilitate mai mare - nu exista componente de uzura in volanta cu masa simpla (volanta cu masa dubla este complexa, cu multe parti, care pot provoca deteriorarea); Performanta comparabila, Grad ridicat de satisfactie a clientilor.
-Avantajele volantei cu masa dubla:
Confort de conducere de prima clasa,
Absoarbe vibratiile,
Amortizarea zgomotelor,
Favorizeaza deplasare confortabila, cu viteza redusa, Economiseste combustibil, Descarca arborele cotit si transmisia.
Dezavantaje:
Volanta cu masa dubla nu poate fi reconditionata, ci doar inlocuita.
Semne ale defectiunii volantei:
-vibratii la relanti
-clincanit la apasarea ambreiajului
-tremurat la plecarea de pe loc si chiar mers inapoi -'trosc-ul' metalic la oprirea motorului fara decuplarea ambreiajului